vineri, 18 septembrie 2015

Criza refugiatilor - provocare majora pentru proiectul european Viorel Tomescu



Valurile masive de refugiati pe continentul european din ultimele saptamani au provocat o ingrijorarea crescanda in randul statelor membre si al cetatenilor europeni. Au aparut, in acelasi timp, controverse legate de modalitatile concrete in care membrii UE ar trebui sa-si asume responsabilitati in domeniu, vehiculandu-se, inclusiv la nivelul unor lideri vest-europeni si al institutiilor UE, ideea unor "cote" obligatorii de refugiati, care ar urma sa fie stabilite de Consiliul Justitie-Afaceri Interne si pe care tarile UE ar avea obligatia sa le accepte. 
Problema este extrem de serioasa si tine atat de fundamentele juridice ale constructiei europene, cat si de principiile si valorile "casei comune europene".
Din punct de vedere strict juridic, aspectele legate de refugiati si azil intra in sfera Spatiului de Libertate, Securitate si Justitie si a competentelor partajate ale UE, ceea ce limiteaza, din start, posibilitatea unor demersuri imperative in domeniu asupra statelor membre din partea institutiilor UE. In acelasi timp, proportiile uriase ale crizei si implicatiile majore pe palierele politic, strategic si de securitate ale exodului masiv, de proportii aproape biblice, ale unor grupuri compacte de populatie provenind din zona Orientului Mijlociu si Africii de Nord, depasesc, in mod evident, aria de acoperire si cadrul traditional al politicilor UE din sfera azilului si migratiei si, implicit, obiectul de activitate al Consiliului JAI.
Pe cale de consecinta, NU Consiliul Justitie-Afaceri Interne[1] trebuie sa fie acela care trebuie sa hotareasca, in acest moment, in legatura cu solutiile de iesire din criza, ci Consiliul European[2], adica cel mai inalt for politico - decizional al UE, in competenta stricta a caruia intra chestiuni de importanta si amplitudinea crizei in discutie. Ca urmare, dezbaterea se poate muta la "etajul" ierarhic inferior al Consiliului JAI doar dupa adoptarea deciziilor politico-strategice in domeniu la nivelul Consiliuiui European, ceea ce nu a fost cazul, din pacate, pana in momentul de fata!
In acest sens, sefilor de stat / guvern din statele membre si NU ministrilor JAI le revine prerogativa distribuirii echitabile intre statele membre a "costurilor" crizei, inclusiv in ceea ce priveste stabilirea unui eventual sistem de “cote” de refugiati.
Inainte de orice, insa, Consiliului European ii revine responsabilitatea clarificarii radacinilor reale si profunde ale crizei,  precum si a adoptarii deciziilor strategice care se impun vizand gestionarea durabila, pe termen mediu si lung a acestei veritabile "invazii" cu care se confrunta, in prezent, Uniunea Europeana, dincolo de pachetele de masuri, pe termen scurt, legate de solutionarea urgentei umanitare !
Pe de alta parte, daca este sa vorbim de obligatii in domeniu ale statelor membre, atunci da, se poate considera ca exista asemenea responsabilitati, dar ele sunt de natura politica si morala, tinand de necesara solidaritate a fiecarui stat membru in raport cu interesele de ansamblu ale UE, cu principiile si valorile europene, iar Romania, inclusiv prin vocea Presedintelui ei, nu s-a dezis niciun moment de la asemenea responsabilitati.
In loc de concluzii: Consiliul European - a carui convocare este deja stabilita pentru inceputul saptamanii viitoare - este singurul for politico-institutional al UE avand competenta si legitimitatea politica necesare pentru a decide si oferi solutii pertinente in ceea ce priveste rezolvarea coerenta si eficienta a crizei refugiatilor!


[1] Formatiune specializata a Consiliului UE care se intruneste la nivel de ministri de Interne si ai Justitiei, avand un caracter mai putin politic si preponderent tehnic si unde hotararile pot fi luate si cu majoritate calificata.
[2] Institutie permanenta a UE, care se reuneste la nivel de sefi de stat / guvern si unde functioneaza regula unanimitatii si consensului, implicand posibilitatea exercitarii dreptului de veto.




3 comentarii:

  1. Bun venit in lumea bloggerilor! O analiza profunda, cu mult profesionalism in abordarea unei teme ce preocupa nu numai Romania ci intreaga Europa. Un episod ulterior ar putea aborda tema Schengen. Consider ca suntem NEDREPTATITI.
    La cat mai multe postari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci frumos pentru apreciere si incredere! Cu cele mai bune ganduri,

      Ștergere
    2. Merci frumos pentru apreciere si incredere! Cu cele mai bune ganduri,

      Ștergere