vineri, 24 iunie 2016

BREXIT


Rezultatul BREXIT este consecinta fireasca si directa a unor vicii structurale grave cu care se confrunta in prezent proiectul european, intre care birocratia excesiva si lipsa de transparenta decizionala reprezinta doar "varful iceberg-ului".
Pe cale de consecinta, se impune urgent regandirea de ansamblu a intregii constructii europene!
Pe de alta parte, reverberatiile imediate, cu efect de tsunami, pe pietele financiar valutare ale rezultatului referendumului, cu o lira sterlina la cele mai scazute cotatii in raport cu dolarul american, din ultimii 30 de ani, riscurile uriase de dezintegrare a Marii Britanii, cu o Scotie proUE si cu veleitati independentiste istorice si, nu in ultimul rand, poziṭia City-ului londonez, care s-a pronuntat cu o majoritate clara impotriva BREXIT fac f. probabil un nou referendum "de confirmare", in mai putin de 1 an.

Pana atunci, liderii politici de la Londra vor incerca sa traga de timp si sa amane lansarea unei cereri oficiale de retragere a UK din UE, demers care, odata lansat, ar avea implicatii imediate in ceea ce priveste activarea prevederilor art. 50/TUE si ale art. 218/c / TFUE, situând, in termeni juridici, Marea Britanie in postura de stat tert in negocierile in domeniu cu UE.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu