luni, 25 ianuarie 2016

Provocari pentru UE in 2016


2016 se anunta un an plin de provocari pentru Uniunea Europeana, unele dintre ele putand sa fie considerate adevarate scadente din perspectiva urgentei furnizarii de catre Bruxelles a unui raspuns eficient.
In prim plan se pozitioneaza, din nou, criza imigrantilor, care este departe de a se fi incheiat si fata de care UE ramane, in continuare, datoare in ceea ce priveste articularea unei strategii consistente si durabile, in masura sa probeze o viziune coerenta din partea Bruxelles-ului si capacitatea UE de a aborda si gestiona eficient, pe termen mediu si lung, cauzele profunde ale fenomenului in tarile de origine. Si spun datoare, gandindu-ma atat la profilul si credibilitatea UE pe plan international, in calitate de actor global, cat si la stabilitatea si securitatea spatiului european, ca atare, inclusiv din perspectiva sigurantei vietii cetateanului european, serios pusă sub semnul intrebarii de perspectiva unor noi fluxuri masive de imigranti provenind din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Strans legata de criza imigrantilor, UE va trebui sa-si coordoneze mai bine eforturile cu principalii ei parteneri internationali, in primul rand Statele Unite, in ceea ce priveste gestionarea focarelor de criza din Vecinatatea ei Sudica (razboiul civil din Siria, situatia fluida din Libia si Irak, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu), fara a putea exclude posibilitatea re-aprinderii “fitilului” conflictului in estul Ucrainei. In aceeasi logica, UE va trebui sa-si potenteze mai convingator demersurile vizand anihilarea gruparii fundamentalist-jihadiste Da’esh si contracararea retelelor terorismului international provenind din regiune.
Situatia nu se prezinta mai linistitoare nici in interiorul Uniunii, pentru anul care abia a inceput. Astfel, dincolo de periclitarea, daca nu chiar bulversarea, sub impactul crizei imigrantilor, a bazelor pe care s-a construit intregul Sistem Schengen, ambitiile Londrei de a-si reconsidera fundamentele apartenentei ei la UE – inclusiv cu pretul unui eventual BREXIT - pun sub semnul intrebarii valabilitatea unuia dintre principiile de baza ale constructiei europene, inscris de zeci de ani in Tratatele Comunitatilor Europene / UE, respectiv realizarea graduala a unei integrari tot mai profunde a statelor membre (“ever-closer Union”).
La aceasta, se adauga solicitarile britanice legate de restrictionarea accesului la sistemele de asigurari sociale nationale pentru asa numitii “migranti UE” (in fapt, cetateni UE, provenind din statele central si est europene care isi exercita, in conformitate cu prevederile Tratatelor UE, dreptul la libera circulatie si de sedere in spatiul UE), precum si la limitarea impactului deciziilor tarilor membre ale “zonei EURO” asupra statelor UE, care nu au adoptat efectiv moneda unica. Cu alte cuvinte, abia iesita - si nu foarte convingator - din GREXIT, UE s-ar putea sa fie nevoita sa reflecteze, din nou, asupra consistentei Uniunii Economice si Monetare.
In plan transatlantic, negocierile legate de realizarea unei zone de comert liber intre UE si Statele Unite (“Transatlantic Trade and Investment Partnership”) au intrat deja in linie dreapta, chiar daca unele dintre prevederile sale – mai ales cele referitoare la instrumentul de solutionare a disputelor intre investitori si state (faimosul  “Investor-State Dispute Settlement”) - sunt serios contestate de multe organizatii ale societatii civile si nu numai.
Nu in ultimul rand, UE va trebui sa se concentreze in mod prioritar, in 2016, pe “dezghetarea” relatiilor ei cu Moscova, dat fiind impactul enorm al acestora privind gestionarea ecuatiei politico-strategice si de securitate in intreg arealul regional, cu accent pe respectarea deplina si implementarea prevederilor acordurilor Minsk I si II.
Concluzionând, 2016 se prefigureaza deja ca o perioada deosebit de complexa si dificila, pe care insa UE are toate sansele sa o depaseasca cu success, ca de atatea ori in istoria de peste 6 decenii a Comunitatilor Europene / UE, cu conditia regasirii / reconfirmarii si consolidarii solidaritatii si unitatii de actiune a statelor membre si institutiilor UE implicate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu